Activiteiten

U vindt hier de activiteiten in de kerk van Marsum. Activiteiten in de andere kerken van de SOGK vindt u onder het kopje  "Alle SOGK Activiteiten".

De Stichting Oude Groninger Kerken (SOGK) organiseert activiteiten voor al haar deelnemende kerken. Een overzicht van deze activiteiten wordt hieronder getoond.

Er zijn momenteel geen activiteiten.

4

december
VERPLAATST: Bach in Kerk Oostum II

VERPLAATST: Bach in Kerk Oostum II

Klavecinist en artistiek leider Robert Koolstra is de uitdaging aangegaan om het hele klavecimbelwerk van J.S.Bach te gaan uitvoeren. Deze uitvoeringen vinden plaats in kleine oude kerkjes op het Groninger platteland waar normaal (bijna) geen concerten zijn. Het klavecimbel is bij uitstek een uitermate geschikt instrument voor deze kleinere akoestisch interessante ruimtes en biedt zo een synthese tussen historisch erfgoed en oude muziek. Het uitvoeren van het hele klavecimbelwerk is een meerjarenplan (ca.20 concerten). De eerste concerten worden uitgevoerd in de pittoreske kerkjes van Engelbert en Oostum. Gaat u mee op avontuur met Bach door het Groninger land?

Programma
Bach partita a-moll Bwv 827
Preludium en Fuga in c-moll Bwv 871 (WTK 2)
Franse suite 4 in Es-dur Bwv 815
Inventio 2 Bwv 773
Inventio 4 Bwv 775
Toccata d-moll Bwv 913

Kaarten en info via www.meer-bach.com

Locatie Oostum: Oostumerweg 15
Tijd Aanvang 15:00 uur
Prijs Toegang EUR 10,00; reserveren verplicht
Lees meer

5

december
Bespeling Hemonycarillon Sinterklaasliedjes

Bespeling Hemonycarillon Sinterklaasliedjes

Op 5 december kan het niet anders dan dat er Sinterklaasliedjes als muzikale pepernoten vanaf de toren van de Hippolytuskerk over Middelstum worden gestrooid. Van 'Daar wordt op de deur geklopt' tot 'Dag Sinterklaasje'. 18 liedjes uit de 19e eeuw, ze worden nog steeds gezongen. Beiaardier Henk Veldman vindt het prachtig deze liedjes te spelen, heerlijke melodieën waarop lekker valt te improviseren.

Bespelingen op het carillon kunnen doorgaan, ook in deze corona tijd mits de beiaardier gezond blijft en kan reizen, voor de toehoorders is er ruimte genoeg om op afstand te luisteren. Bezoek aan de toren in overleg met de aanwezige commissieleden.
Wandel door het prachtige Asingapark en geniet van al die muzikale nootjes, het is toch een prachtig kinderfeest.

Voor last minute updates bezoek de website.

Locatie Middelstum: Concordiaplein 1
Tijd 14:00 - 15:00 uur
Prijs Toegang gratis
Lees meer
Vrijdag 10 december t/m 11 december 2021
Courtisane 19.00 en 20.30 uur

Courtisane 19.00 en 20.30 uur

De Groninger theatermakers ‘Schout bij Nacht’ speelt in diverse Groninger Kerken: Courtisane. Een eigentijdse muziektheatervoorstelling over het leven en vooral het werk van de Franse schrijfster uit de Renaissance: Louise Labé (1524-1566). Louise was een tomboy, feministe avant-la-lettre, belle rebelle en een courtisane. Ze beschreef haar intense hunkering naar liefde in vurige sonnetten. Al vijf eeuwen inspireert zij met haar werk componisten en dichters over de hele wereld.

Sexuele revolutie
Deze bijzondere voorstelling geeft een fascinerend inzicht in vijfhonderd jaar seksuele revolutie. Het gaf aanleiding tot tekstverklaringen binnen vakgroepen Frans en genderstudies over de hele wereld. In de dwingende composities van Robert Ramaker en Sebastiaan Wiering heeft het kerkorgel een hoofdrol. Idee en script zijn van Dio van Velden. Samen met Redmer Stamhuis en Bas Meekhof kruipt hij ín de huid van Louise Labé en ónder uw huid. Een voorstelling met opgestroopte mouwen. Brutaal, wulps, smaakvol, stoer en sexy!

Reserveren via info@schoutbijnacht.nl

Locatie Groningen: Kerkhof 2
Tijd Aanvang 19:00 uur
Prijs Reserveren verplicht
Reserveren en/of inlichtingen info@schoutbijnacht.nl
Lees meer

11

december
Trio Merain: A Celtic & Colourful Christmas

Trio Merain: A Celtic & Colourful Christmas

Betoverende Kerstmuziek uit alle windstreken is te horen in Wehe den Hoorn. Het trio bestaat uit: Mieke Manschot, zang, Sandra Wallner, viool en Mirjam Rietberg, Keltische harp.

Een heerlijk Kerstconcert die je in een aangename Kerststemming brengt met de mooiste Kerstmuziek uit onder andere Ierland, Duitsland, Bulgarije, Venezuela, het Midden-Oosten en dit jaar ook Zweden.

Van rustige mystieke liederen tot Zuid-Amerikaanse vrolijkheid, alles passeert de revue in dit bijzondere en afwisselende concert. De muziek is zoals altijd op verfijnde wijze door Merain zelf bewerkt waarbij de prachtige harmonie van de instrumenten (zang, viool en Keltische harp) een magische uitwerking heeft.

Over het trio Merain:
"Het trio met bevlogen professionele musici weet volksmuziek uitnemend te vermengen met klassieke invloeden." Noord-Hollands Dagblad Merain (2010) is een ensemble dat zich heeft toegelegd op het spelen van volksmuziek op geheel eigen wijze. Daarmee is een genre gecreëerd dat zij zelf omschrijven als ‘kamerfolk’. Akoestisch gespeelde volksmuziek in eigen smaakvolle arrangementen. Het van origine klassieke trio weet bij haar concerten een ontspannen en intieme sfeer te creëren, waardoor je als luisteraar heerlijk weg kunt dromen en op kunt laden. Merain heeft inmiddels 3 cd’s uitgebracht. Het trio speelt in Nederland, Duitsland en Luxemburg en is regelmatig live te gast bij Radio 4.

Toegangsmaatregelen
In ’t Marnehoes is een corona toegangsbewijs vereist. Doordat de plaatsen op anderhalve meter zijn is reserveren eveneens belangrijk. Een derde van de kerk kan gevuld worden.

Locatie Wehe-den Hoorn: Kerkstraat 21
Tijd Aanvang 15:00 uur
Prijs Toegang 14 euro, donateurs 12 euro, kinderen tot 12 jaar 5 euro.; reserveren verplicht
Lees meer

12

december
Roon Staal Kersttour door Nederland

Roon Staal Kersttour door Nederland

Zanger en pianist tourt door heel Nederland met zijn nieuwe kerstprogramma. Nieuw Beerta is één van de veertien locaties die in de tour zijn opgenomen.

Met zijn ingetogen en gevoelige zang en vloeiende begeleiding op de piano lijkt hij de juiste snaren bij het publiek te raken. Vertolkingen van bekende songs als ‘Oh Holy Night’, ‘Silent Night/Stille Nacht’, Mary’s Boy Child’, ‘Gloria in Exelsis Deo’, Away In A Manger’, ‘The Holy City’, ‘Midden in de Winternacht’ en ‘In The Bleak Midwinter’ worden bij het sfeervolle kerstconcert ten gehore gebracht.

Toegang
We hanteren de geldende Corona maatregelen van het moment. Een QRcode is verplicht. Daardoor geldt er geen 1,5 meter regel. Mocht dit tijdens de persconferentie van 3 december alsnog worden ingesteld dan zal deze regel worden gehanteerd, maar ook dan gaat het concert gewoon door.

Reserveren Tickets kun je reserveren via de website of telefonisch via 0615403125.

Je bent van harte welkom.

Locatie Nieuw Beerta: Hoofdweg 18
Tijd Aanvang 16:00 uur
Prijs Toegang EUR 20,00; reserveren verplicht
Lees meer

15

december
Het Nederlands Bach Consort - Little Matchgirl Passion

Het Nederlands Bach Consort - Little Matchgirl Passion

Voorprogramma door Dualis olv Geert Jan van Beieren

Een passie in kersttijd – Het meisje met de zwavelstokjes; gruwelijk of mooi?


Het hart van dit kerstprogramma van Het Nederlands Bach Consort wordt gevormd door The little match girl passion van de Amerikaanse componist David Lang. David Lang schreef zelf het libretto en gebruikte niet alleen teksten uit Het meisje met de zwavelstokjes, maar ook uit de Mattheus -Passion van Bach. Hij wil hiermee een verband leggen tussen het lijden van Christus en het lijden van de doodgevroren luciferverkoopster. En duidelijk maken dat uit dit lijden toch iets goeds kan komen. Een andere overeenkomst is dat in The little matchgirl passion – net als in de Mattheus-Passion – reacties te horen zijn van de omstanders, zoals uitingen van algemeen verdriet, schok of berouw. Door het verhaal tegelijkertijd te vertellen en te becommentariëren worden wij in het centrum van de actie geplaatst en wordt het publiek deelgenoot van de gebeurtenissen op het toneel. In deze versie van het stuk voor 8 zangers bespelen zij zelf -klein- slagwerk.

Uit lijden kan iets goeds komen en uit barre wintergrond kan een roos opbloeien. En dan hebben we het over Michael Praetorius en Jan Sandström die allebei de tekst “ Es ist ein Ros entsprungen” gebruikten. In het kerstprogramma zijn beide werken te horen, samen met natuurlijk kerstmuziek van Bach. En – haast traditiegetrouw- twee wereldpremières van de Grieks-Amerikaanse componist Victor Kioulaphides, de composer in residence van het NBC!

Programma
Es ist ein Ros entsprungen Michael Praetorius The little match girl passion David Lang Koralen in een nieuw jasje Johann Sebastian Bach Twee Wereldpremières Victor Kioulaphides Det är en ros utsprungen Jan Sandström

Uitvoerenden
Heleen Koele Sopraan Kristen Witmer Sopraan Sytse Buwalda Countertenor Lieke Geraats Mezzosopraan Dolf Drabbels Tenor Albert van Ommen Tenor Roele Kok Bariton Pieter Hendriks Bariton Slagwerk Door de zangers

Het Nederlands Bach Consort
Het Nederlands Bach Consort streeft naar een bruisende praktijk van de uitvoeringen van de vocale muziek van Bach. Naast het uitvoeren van werken van Bach verstrekt het NBC opdrachten aan hedendaagse componisten om Bach in het licht van deze tijd te laten klinken. Het Nederlands Bach Consort bestaat uit topmusici uit de regio Zwolle die Bach in hun hart hebben gesloten. Heleen Koele en Sytse Buwalda kozen in de coronaperiode voor een nieuw perspectief. Zij brachten acht professionele zangers, die hun sporen hebben verdiend als solist en werkzaam zijn in toonaangevende gezelschappen, bijeen voor het uitvoeren van de werken van Bach.

Reserveer tickets via de website.

Locatie Groningen: Akerkhof 2
Tijd Aanvang 19:30 uur
Prijs Toegang EUR 25,00; reserveren verplicht
Lees meer

18

december
Maria’s Lofsang

Maria’s Lofsang

‘Groots, intiem, mysterieus, vrolijk, indringend’

Tien jaar geleden schreef componist Hoite Pruiksma zijn kerstoratorium Maria’s Lofsang. Daarin klinkt het kerstverhaal in het Fries, afgewisseld met Latijnse gezangen en bekende oud Nederlandse kerstliederen. Voor Kerstmis 2020 coronatijd, paste hij de partituur aan voor kleinere bezetting en componeerde twee nieuwe delen voor dit oratorium. Deze nieuwe versie zal komende kerstdagen voor het eerst te horen zijn. Pruiksma: ‘kern van het kerstverhaal is voor mij de doorgaande cyclus van geboorte, leven en sterven.’

Koor CAPELLA FRISIAE
Engel: Welmoed van der Molen
Maria: Inkje Bakker
Mezzo sopraan: Renske van Gelder
Evangelist: Jeroen Helder
Zacharias: Ben Brunt Simeon: Hans de Wolf

Cello: Corien Kok
Piano: Pauli Yap
Harmonium: Vincent van Laar

Dirigent: Hoite Pruiksma

Locatie Sappemeer: Noorderstraat 151
Tijd Aanvang 15:00 uur
Prijs Toegang 22,50 voorverkoop, 25,- aan de kassa, < 18 jaar en CJP 10,-; reserveren verplicht

18

december
Uitverkocht/aangepast - Kerstconcert Lutherse Bach Academie

Uitverkocht/aangepast - Kerstconcert Lutherse Bach Academie

Kerst met het Luthers Bach Ensemble (gaat toch door!) Helaas kunnen de Magnificat concerten – Zo vader zo zoon door het projectkoor van de Lutherse Bach Academie i.v.m. de aangescherpte Covid-19 maatregelen niet doorgaan. De anderhalve meter voorwaarde maakt uitvoeren met veel zangers onmogelijk. Goed nieuws is dat het Luthers Bach Ensemble nu het Magnificat & de vijfde cantate uit het Weihnachts-Oratorium van Johann Sebastian Bach zal uitvoeren.

Magnificat staat voor de lofzang van Maria uit het evangelie volgens Lucas. In Bachs tijd werd deze tekst in het Lutherse Leipzig op normale zaterdag- en zondagsvespers in het Duits gezongen, maar op hoogtijdagen in het Latijn. Bach schreef zijn eerste versie van het Magnificat voor koor en orkest in 1723 tijdens zijn eerste jaar als cantor (koorleider) van de Thomaskirche in Leipzig. Het was zijn eerste grote koorwerk in Leipzig en veel ambitieuzer dan de wekelijkse cantates. De vijfde cantate van het Weihnachts-Oratorium is bestemd voor de zondag tussen Nieuwjaar en Driekoningen/Epifanie, een gewone zondag, geen feestdag en daarom de bescheidenste van alle zes WO-cantates. Echter zeker niet de minst mooie! Bach baseert deze cantate op de eerste helft van het Driekoningen-evangelie, de reis der Wijzen. De ster die de wijzen volgden is het thema van de cantate: het contrast licht / duisternis maar ook Wijzen / Herodes.

Uitvoerenden
Luthers Bach Ensemble (ripiënisten, solisten & barok-orkest) o.l.v. Tymen Jan Bronda Channa Malkin (sopraan) | Lucia Caihuela (sopraan) | Robert Kuizenga (altus) | Benedict Hymas (tenor) | Marc Pantus (bas)

Locatie Groningen: Akerkhof 2
Tijd Aanvang 15:00 uur
Prijs Toegang EUR 37,50; reserveren verplicht
Reserveren en/of inlichtingen info@luthersbachensemble.nl
Lees meer

19

december
Kennemer Christmas Carol Singers

Kennemer Christmas Carol Singers

Begonnen als een ziekenhuis Kerstkoor in het Rode Kruis ziekenhuis te Beverwijk is het uitgegroeid tot een regionaal Kerstkoor dat elk jaar vele concerten geeft in binnen en buitenland. Het koor bestaat uit leden afkomstig uit de omgeving van Alkmaar, Haarlem en de IJmond. Dit o.l.v. Wim Duin. Het repertoire bestaat uit bekende Nederlandstalige en Amerikaanse Kerstliederen, meerstemmig a-capella en ook Engelse Christmas Carols. Dit laatste is bijzonder, want het wordt in Nederland niet vaak gezongen. Wij vinden het een muzikale uitdaging om dit soort liederen op het repertoire te hebben. En ook verrassend voor de luisteraar. Na afloop collecte.

Locatie Pieterburen: Hoofdstraat 74
Tijd Aanvang 14:30 uur

19

december
Kerstconcert: Elke dag Kerstfeest

Kerstconcert: Elke dag Kerstfeest

Amerikaanse kersthits in het Engels en in het Gronings door Klaas Spekken, Joost van der Beek en Vincent Grit.

Zang
Klaas Spekken, studeerde zang en lichte muziek in Alkmaar. Specialiteit American Songbook en Streektaal

Gitaar
Joost van der Beek, studeerde aan Prins Claus conservatorium, master of arts Los Angeles. Begeleid o.a. Iris Kroes en Inge van Calkar.

Piano
Vincent Grit, studeerde aan Prins Claus conservatorium. Begenadigd jazzpianist en begeleider. De vaste begeleider van Laura Fygi.

Locatie Klein Wetsinge: Valgeweg 12
Tijd Aanvang 15:30 uur
Prijs Toegang EUR 15,00; reserveren verplicht
Reserveren en/of inlichtingen kleinwetsinge@blgroningen.nl
Lees meer