Activiteiten

U vindt hier de activiteiten in de kerk van Marsum. Activiteiten in de andere kerken van de SOGK vindt u onder het kopje  "Alle SOGK Activiteiten".

De Stichting Oude Groninger Kerken (SOGK) organiseert activiteiten voor al haar deelnemende kerken. Een overzicht van deze activiteiten wordt hieronder getoond.

Er zijn momenteel geen activiteiten.

Zaterdag 17 februari t/m 23 juni 2024
Tentoonstelling Ciclotrama

Tentoonstelling Ciclotrama

Tot en met 23 juni is de Akerk in Groningen het podium voor de betoverende kunst van de Braziliaanse kunstenaar Janaina Mello Landini. De tentoonstelling Ciclotrama markeert haar solodebuut in Nederland en biedt bezoekers de kans om haar unieke werken te bewonderen, waaronder het speciaal voor deze gelegenheid gecreëerde levensgrote kunstwerk Floating. Daarnaast worden diverse werken uit de Ciclotrama-collectie tentoongesteld.

Janaina Mello Landini
Janaina Mello Landini (Brazilië, 1974) woont en werkt in São Paulo. In 1999 studeerde ze af in de Architectuur, daarna volgde ze een opleiding Beeldende Kunst, beide aan de Federale Universiteit van Minas Gerais (UFMG), Brazilië.

De kunstwerken van Janaina Mello Landini zijn herkenbaar door het materiaal dat ze gebruikt: touw, garen en textiel. Soms zijn het kleine, op zichzelf staande objecten, die aan de muur hangen. Maar ze maakt ook metershoge, visueel verbluffende installaties in de openbare ruimte. Landini is gefascineerd door structuren en netwerken. Die komen volgens haar op heel veel verschillende plekken voor: in de natuur, wiskunde, architectuur, maar ook in de samenleving. Soms zijn ze duidelijk zichtbaar, soms alleen voelbaar. In de reeks werken die ze Ciclotrama noemt, tevens de titel van deze tentoonstelling, werkt ze dit idee uit.

Landini in de Akerk
Bezoek de tentoonstelling in de Akerk en laat je onderdompelen in de complexe en visueel verbluffende wereld van Ciclotrama. De serie bestaat uit verschillende reeksen, waarin steeds een ander aspect van een Ciclotrama wordt uitgelicht. Landini’s gedachtes over en uitwerkingen van ritme, frequentie en tijd passen goed bij de Akerk, omdat de plek bol staat van een eeuwenlange geschiedenis. Het pad van de Akerk kruiste dat van vele levens, maatschappelijke ontwikkelingen, natuurverschijnselen et cetera. In de Ciclotrama zijn al die paden individueel te zien, maar zie je ook meteen het geheel. Zo kan haar werk ook aanzetten tot reflectie op de Akerk zelf.

Locatie Groningen: Akerkhof 2
Tijd Dinsdag tm zaterdag 10:00-17:00 en zondag 12:00-17:00 10:00 - 17:00 uur
Prijs Toegang EUR 4,50
Reserveren en/of inlichtingen info@akerk.nl
Lees meer
Zaterdag 30 maart t/m 2 juni 2024
Eerbetoon aan Barbara Hoyng

Eerbetoon aan Barbara Hoyng

Vanaf 30 maart is er in de kerk van Zuurdijk een expositie van beeldend kunstenaar Barbara Hoyng (1937-2023) te bewonderen. Barbara overleed vorig jaar. Haar dochter Saskia heeft het werk van Barbara in beheer. Een klein deel (tweedimensionaal werk) is nu te zien en te koop in de kerk. Het was ooit het plan van Barbara Hoyng om haar werk daar te exposeren. Het is mooi dat dit nu alsnog uitgevoerd kan worden.

Barbara woonde lang in Usquert en had daar de galerie Pra, die ze was gestart in Uithuizen. Het was een broedplaats voor kunstenaars. Ze was lid van kunstenaarssociëteit ‘De Groninger Kroon’. De laatste jaren van haar leven woonde en werkte ze in Burgerbrug, Noord Holland. Ze had heimwee naar de zee en ging daar dagelijks met haar hond lopen.

Barbara was in eerste instantie beeldhouwer. Het werk begon altijd met een ontwerptekening en dat is terug te zien in haar teken- en schilderwerk, Sterk, krachtig, maar tegelijkertijd heel verfijnd en harmonieus. Barbara zette in een paar rake lijnen met krijt, houtskool of potlood haar tekeningen neer. Deze directe manier van werken raakt de kijker. Behalve haar werktekeningen zijn er een paar beelden te zien. Ze werkte naar de natuur. Vooral bij de beelden uit steen was het voor haar belangrijk dat de maten en verhoudingen van het werk geen geweld deden aan de wezenlijke vorm. Ook in vormen die ver afstaan van de 'natuur' zocht de kunstenaar naar verhoudingen en een balans waardoor het werk uitnodigt om ernaar te kijken. Zowel haar werk in steen als haar tekeningen doen denken aan prehistorische beelden en tekeningen: krachtig, primitief en trefzeker. De tekeningen zijn te verdelen in vier thema’s: muziek, paarden, schaapjes en mensen, Het ging Barbara om de eenvoud van de vorm, waarmee toch alles gezegd kon worden.

www.zuurdiek.nl

Locatie Zuurdijk: Kerk Zuurdijk
Lees meer
Zondag 7 april t/m 29 juni 2024
Opening van het expositie jaar 2024

Opening van het expositie jaar 2024

Opening van het expositie jaar 2024 met 2 noordelijke kunstenaressen, Wil van Donselaar en Loes Kuijpers. Hoewel de kunstenaressen met verschillende materialen en technieken werken halen ze beide hun inspiratie uit de natuur. Loes Kuijpers maakt kleine aquarelschilderijen. Van Wil van Donselaar is voornamelijk keramiek te zien


Wil van Donselaar 3

Locatie Vierhuizen: Kerk Vierhuizen
Tijd Dagelijks 09:00 - 18:00 uur
Prijs Toegang gratis

21

april
Voorjaarsconcert Amadeus Kamerorkest Eelde

Voorjaarsconcert Amadeus Kamerorkest Eelde

Onder leiding van Miriam de Groot speelt Amadeus Kamerorkest licht klassieke muziek met de vrolijke tonen die horen bij het voorjaar. Amadeus Kamerorkest bestaat 18 jaar en heeft 17 vrouwelijke leden die een strijk- of blaasinstrument bespelen en zich laten begeleiden door een pianiste. Het orkest treedt regelmatig op in woonzorgcentra en organiseert jaarlijks een openbaar optreden in Eelde. Voor ons eerste concert in de Dorpskerk in Kropswolde bent u van harte welkom!

Locatie Kropswolde: Woldweg 115
Tijd Aanvang 15:00 uur
Prijs Toegang EUR 10,00
Lees meer

21

april
Memory Lane

Memory Lane

Zondag 21 april zal het duo Memory Lane een concert verzorgen in het kerkje van Den Andel. Memory Lane bestaat uit zangeres Anne-Wil Brontsema en gitarist Martin Mendelts. Anne-Wil en Martin kennen elkaar al jaren uit het muzikale circuit, maar zijn pas sinds een jaar een muzikaal duo onder de naam ''Memory Lane''. Na een eerste optreden samen, bleek er vraag naar méér. Het eerste concert was geboekt, en in een paar maanden tijd bouwden ze samen aan een repertoire. Het concert was een succes, evenals een live optreden op de radio. Iets wat spontaan begon en eigenlijk voor een enkele keer zou zijn, is nu uitgegroeid tot "Memory Lane". Het repertoire van Memory Lane bestaat uit covers van artiesten waaronder Eva Cassidy, The Civil Wars, Sarah McLachlan, Sarah Jarosz, etc. Alles in een eigen unieke sound; een mix van Americana, Folk, Pop & Jazz. Muziek die je iets laat voelen; en het bespelen van die gevoelige snaar, daar ligt de kracht van Memory Lane.


Het concert op 21 april in Den Andel begint om 15.30 uur. Entrée is 10 euro (graag contant betalen). Na afloop is er gelegenheid om wat te drinken en na te praten.

Locatie Den Andel: Kerk Den Andel
Tijd Aanvang 15:30 uur
Prijs Toegang € 10,00 contante betaling
Lees meer

21

april
Het HORTUS DUO (Fluitconcert)

Het HORTUS DUO (Fluitconcert)

Het concert dat de vroedschap jaarlijks gratis voor de burgers organiseert is in 2024 op zondag 21 april om 15:00. Het optreden wordt verzorgd door Het Hortus duo. Voor de burgers is het concert gratis, voor de andere belangstellenden is de toegang €10.-


Het HORTUS DUO De spelers van het Hortus Duo kennen elkaar al vele jaren door hun samenspelen in het Noordelijk Bach Consort. Daarnaast vormen ze een duo sinds een eerste gezamenlijk optreden in de Hortus Botanicus in Haren, in de late zomer van 2020. Vandaar de naam! Sindsdien hebben de spelers hun repertoire flink uitgebreid en verkend wat er mogelijk en aantrekkelijk is voor deze combinatie van fluit en hobo.

Over de spelers:
Robert Jan van der Feen speelt vanaf zijn 10e jaar dwarsfluit en speelde onder meer in het Zeeuws Jeugdorkest. Hij studeerde psychologie in Leiden , specialiseerde zich in de klinische psychologie en de psychotherapie en was meer dan 25 jaar werkzaam bij Accare, een instelling voor kinder-en jeugdpsychiatrie. Hij bracht veel vrije tijd door op de tennisbaan, maar geleidelijk won de muziekbeoefening steeds meer terrein. Hij maakt deel uit van diverse kamermuziekensembles waaronder het Van Zijl Consort en wordt al jaren gestimuleerd door de inspirerende lessen die hij krijgt van de bekende Groningse fluitist Rinze van der Baan.

Jan Jakob Mooij begon op zijn 9e met hobo spelen. In zijn studententijd speelde hij in het Groninger Studentenorkest Bragi en deed hij een aantal keren mee met het Nederlands Studenten Orkest. Tijdens zijn werkzame leven als neurochirurg – verbonden aan het UMCG – is hij steeds actief in de muziek gebleven. Zo was hij medeoprichter van het symfonieorkest De Harmonie. Na zijn pensioen behaalde hij het Bachelor diploma hobo aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag bij Alie Groen en volgde hij masterclasses bij Bart Schneemann. Ook trad hij diverse malen solistisch op. Momenteel heeft hij een lespraktijk in Glimmen en speelt hij in diverse ensembles waaronder het trio “I Tre Canneti”.


Het programma

Richard Bennett ( 1941-2017): Conversations for two ( allegretto, poco lento, vivace, andante, con brio)
Wilhelm Friedemann Bach ( 1710-1784): Duet nr. 1 ( allegro, larghetto, vivace) Joseph Bodin de Boismortier ( 1689-1755) : Suite in C-dur ( allemande, rigaudon, gigue)
Calliope Tsoupaki ( 1963): Thin Air (solo altfluit) Jenni Brandon ( 1977): In the city of night (solo althobo)

korte pauze
Georg Philipp Telemann ( 1681-1767): Sonate in G-dur (vivace, adagio, allegro)
Gordon Jacob ( 1895-1984): Three interventions ( allegro vivace, poco lento, allegro justo)
Jan Jakob Mooij ( 1945): Suite voor altfluit

Locatie Fransum: Fransum
Tijd 15:00 - 17:15 uur
Prijs Toegang EUR 10,00
Lees meer

21

april
Dameszangvereniging Oosterhoogebrug

Dameszangvereniging Oosterhoogebrug

Dameszangvereniging Oosterhoogebrug o.l.v pianist en dirigent Oleg Morozov.Locatie Engelbert: Kerk Engelbert, Engelberterweg 39
Tijd Aanvang 14:30 uur
Prijs Toegang EUR 7,50

21

april
Dameszangvereniging Oosterhoogebrug Voorjaarsconcert

Dameszangvereniging Oosterhoogebrug Voorjaarsconcert

Dameszangvereniging Oosterhoogebrug o.l.v pianist en dirigent Oleg Morozov.Locatie Engelbert: Kerk Engelbert, Engelberterweg 39
Tijd Aanvang 14:30 uur
Prijs Toegang EUR 7,50

21

april
VoorjaarsconcertKamerkoor Marum en Vocaal Ensemble Ten Toon

VoorjaarsconcertKamerkoor Marum en Vocaal Ensemble Ten Toon

Op zondag 21 april a.s. zingen beide koren het voorjaar tegemoet met muziek uit verschillende landen van de wereld. De muziek is voornamelijk gebaseerd op volksmuziek uit o.a. Japan, Italië, Armenië, Ierland en Zweden. Wilfred Reneman is dirigent van beide koren en neemt als zodanig de leiding op zich in de ‘reis door de volksmuziek’. Pianist Geralda de Vries uit Marum begeleidt naast stukken van componist Edward Elgar ook ‘Gabriellas Sáng’ bekend van de film ‘As It Is in Heaven’. Daarnaast speelt ze nog een aantal solo stukken.

Omdat de koren niet alleen een reis door de wereld maken maar ook langs kerken in het Westerkwartier is, na Doezum (2023), nu de mooie Liudger kerk in Niekerk aan de beurt. U bent van harte uitgenodigd!


Kaarten à € 12.50 zijn verkrijgbaar aan de deur. Of door overmaken van € 12.50 naar NL28 RABO 0376 8295 16 t.n.v. Kamerkoor Marum o.v.v. uw naam en tel.nummer (tot uiterlijk 17 april).

Locatie Niekerk: Liudgerkerk Niekerk

LET OP: er is geen pin aanwezig
Tijd Aanvang 15:00 uur
Prijs Toegang Zie verdere info

21

april
Concert: Forever Clapton!

Concert: Forever Clapton!

Officieel duurt het nog een jaartje; Eric Clapton 80 jaar. Toch trappen wij in de kerk van Garnwerd/ Groningen zondag 21 april 2024 (15 uur) het jubileum vast af met een prachtige tribute: Forever Clapton! Locatie: de intieme kerk van Garnwerd, 10 km boven de stad Groningen. Muziek gebracht door de heren van Ocobar. Extra bijzonder; dit concert is het enige in Noord-Nederland. Ocobar De drie leden Ocobar zijn grote liefhebbers van Eric Clapton. Op de setlist staan klassiekers zoals Sunshine of your love, Forever Man, Tears in Heaven en Layla. Alles komt voorbij. Lekker ruig. Of unplugged. Bassist en zanger Bart Wijtman neemt de vocals van Clapton voor zijn rekening. Cok van Vuuren speelt alle akoestische en elektrische gitaren. Rob Wijtman drumt en speelt keyboard. De muzikanten brengen een schat aan ervaring mee op het podium. Het resultaat; een Clapton tribute in geheel eigen soort.

Locatie Garnwerd: Kerk Garnwerd
Tijd Aanvang 15:00 uur
Prijs Toegang Entree 20 euro, incl. koffie en koek.
Lees meer