Een van de oudste Romaanse kerkjes in het noorden, gewijd aan de heilige Mauritius. De zadeldaktoren heeft een naar het schip gekeerde verdieping. Op de halfronde apsis liggen zogenaamde nonnen en monniken (halfronde dakpannen, hol en bol). In de zuidwand is een smalle hagioscoop te zien. Binnen is een vlak 18e eeuws balkenplafond en een koorhek van enkele eeuwen eerder. De bouw van de kerk zou begonnen zijn in de tweede helft van de 12e eeuw. (Sinds dendrochronologisch onderzoek de kap op begin 14e eeuw heeft gedateerd staat de ouderdom van de kerk ter discussie).
Gebruik
Heden ten dage wordt de kerk o.a. gebruikt voor repetities van het ensemble Super Librum, bekend om hun historisch verantwoorde uitvoeringen van middeleeuwse muziek.
De geschiedenis van de Groninger kerken bestaat niet alleen uit jaartallen, bouwstijlen en orgels. Elke kerk vertelt zijn eigen verhaal, over stenen duivels, hostiewonderen, onthoofde heilige of beenderen die in de kerkmuur werden gemetseld. Dit zijn niet alleen spannende verhalen, maar ze laten ook zien hoe rijk de historie is van het Groningerland. En ze plaatsen de kerk in de loop van de geschiedenis.
Alle georganiseerde activiteiten in de SOGK-kerken zijn afgelast, in ieder geval tot 2 maart 2021. Dit als gevolg van de genomen coronamaatregelen van 14 december 2020 die op 2 februari werden verlengt tot begin maart. Ook zijn de meeste kerken gesloten voor individueel bezoek, in afwachting van betere tijden.